Saxofoonquintet Opus 5

 

 

 

De 5 leden van Opus 5 hebben een professionele- of semi-professionele opleiding en/of ervaring en bespelen alle gangbare saxofoontypes.

Opus 5 bestaat reeds meer dan 20 jaar en heeft in deze jaren gestaag een prima reputatie opgebouwd.

Onze concerten worden bijzonder goed ontvangen vooral ook door ons brede repertoire dat varieert van klassieke muziek  , salonmuziek, tango's en jazz- en pop gerelateerde stukken. Onze optredens worden dan ook bezocht door liefhebbers met een brede belangstelling.
Wij spelen op een prima niveau en hebben een ruime ervaring met het geven van theaterconcerten, huiskamerconcerten, kerkconcerten, openluchtconcerten en openingen van kunstmanifestaties en tentoonstellingen.


De huidige bezetting van Opus 5 is als volgt:
Dineke Spoelstra: sopraansax
Marijke Mathot: altsax
Jeanine de Herdt: sopraan - alt - en tenorsax
Jan Siegers: tenorsax
Ben Douwes: baritonsax.


Dineke Spoelstra studeerde saxofoon, piano en directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en gaf vele jaren les aan het ICO te Assen. Haar voorliefde ligt bij de klassieke muziek maar ze speelde ook 29 jaar de 1e saxofoonpartij in een uitstekende bigband. Dineke leidt ook enkele koren in Friesland en Groningen.


Marijke Mathot is opgegroeid in een familie van professionele muzikanten en kreeg al heel jong pianolessen. Haar interesse in de saxofoon kreeg op wat latere leeftijd de boventoon en nu is zij verliefd op de saxofoon en alle mogelijkheden die dat instrument biedt in zowel de klassieke- als jazzmuziek.


Jeanine de Herdt studeerde saxofoon en accordeon aan de Muziekacademie te Antwerpen. Zij speelde in België in meerdere orkesten op beide instrumenten. Zij was o.a. ook lid van het Nederlands Symfonisch Accordeonorkest.
In 2020 kreeg ze van de Stichting Beringer Hazewinkel een speciale prijs voor haar prestaties op accordeon en saxofoon tijdens de uitvoeringen van de produktie Welstaat in Frederiksoord.


Jan Siegers begon al op zijn 6e met saxofoonspelen en overwoog lange tijd een conservatoriumstudie. Uiteindelijk koos hij voor een functie in de publieke sector maar de saxofoon was nooit ver weg. Jan speelt o.a. in het Nederlands Douane Orkest en het Noord Nederlands Politie Orkest.


Ben Douwes speelde in gerenommeerde bigbands zoals de New Metronome Bigband,waarvan hij mede- oprichter was,  Eemsmond Bigband, Gasunie Bigband , Bluenote Bigband etc. Hij is ook contactpersoon voor Opus 5.  Ben organiseerde in samenwerking met theater de Winsinghhof 10 jaar lang huisconcerten in Roden.


Alle leden van Opus 5 hebben gemeen dat zij een passie hebben voor de saxofoon zowel in de klassieke muziek als in de jazz.
 Deze kenmerken zijn terug te vinden in het fraaie afwisselende repertoire van Opus 5.

Opus 5 kan even makkelijk de sfeer oproepen van een klassiek strijkquintet als van een swingende bigband !